Wijk bij Duurstede, 6 april 2020. Bijna 5 eeuwen lang was er een sluis/duiker inlaat (zie fig.1) om het water van de Rijn naar de grachten van Wijk bij Duurstede en de Kromme Rijn te leiden (Het huidige inundatie-kanaal, onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie werd pas in de 19de eeuw aangelegd). Deze duikersluis was de belangrijkste ‘kraan’ voor de Kromme Rijnstreek en ver daar buiten en was om die reden ook eeuwenlang een twistpunt: onder het motto “wie de sleutel heeft, is de baas over het water!”. Het markeerde ook de overgang van Rijn naar Lek. Helaas bij een eerdere dijkverbetering in 1988 werd deze duikersluis afgesloten en dichtgestort met beton en is nu totaal verdwenen.

900 jaar afgedamt

Het jaar 2022 nadert echter met rappe schreden en dan is het precies 900 jaar dat de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd. In samenhang met het project Sterke Lekdijk, een dijkversterking die in de komende jaren zijn beslag krijgt, is dit een uitstekende gelegenheid om hier aandacht aan te schenken en deze historische locatie van een blijvende markering te voorzien door de (gedeeltelijke) herbouw van de duikersluis als monument voor de afsluiting in 1122.

Materiaal gezocht

Meerdere personen en organisaties vinden dit een interessant idee en overleg hierover met de HDSR (koppelkansen Sterke Lekdijk en herdenking sluiting 1122) en de gemeente is reeds opgestart. Maar we zoeken steun (hoe breder gedragen, hoe beter!) en materiaal (foto’s, tekeningen etc.) om een zo volledig mogelijk dossier over dit onderwerp te maken. Zie ook de website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha